fredag, mars 13, 2009

U2 i augusti!!!!!





Skål för fan! Jag har faktiskt lyckats köpa en biljett... kl 14 idag. Vad var oddsen att det skulle finnas nåt kvar??? Lyckan ler mot mig idag. Ingen otursdag här inte!

/ så lycklig!

torsdag, mars 12, 2009

Lite nöjd nu faktiskt!

Har fått insändaren publicerad i två tidningar, i sin helhet! I Jönköpings Posten 5 mars och i Smålands Tidningen idag... :)

tisdag, mars 10, 2009

Men allvarligt!

Så var vi här igen! Tydligen är det Arbetsförmedlingens jobb att snygga till siffrorna för arbetslöshet till regeringen, kosta vad det kosta vill... Det var en idékonferens i en av kommunerna i Jönköpings län för ett tag sen ang just detta. Jag fick ta del av resutatet och blev tvärilsk! Nedan kan ni läsa insändaren som blev resultatet... Thomas på SEKO ville oxå va med å tycka ;) Det fick han...



Ang Arbetsförmedlingarnas diskussioner kring åtgärder för arbetslösa ungdomar i ”jobb- och utvecklingsgarantin”.


Vi fick ta del av ett dokument från en konferens på en arbetsförmedling i länet, där man hade funderat kring åtgärder/sysselsättning för arbetslösa ungdomar och långtidsarbetslösa. Vi ser med stor oro hur framtiden för dessa människor kan se ut om det blir verklighet av dessa diskussioner. Framför allt är det ungdomarna vi tänker på eftersom de inte har någon större erfarenhet av arbetsmarknaden och har därför inte heller någon väsentlig kunskap om sina rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen. Man har, som vi tolkar det, listat ett antal möjliga ”arbeten” som ingen annan vill göra och detta ska göras inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin. Vi talar alltså inte om avtalsenliga löner här utan det är en lönedumpning som ska ske. Det vi reagerade starkast mot var arbetsuppgifterna.

• Passa barn
• Gå ut med hundar
• Packa matvarukassar
• Hustomte

Detta är några av förslagen… Var ska man börja? För det första så är det en karbonkopia av plusjobben, rent spontant. För det andra; ska man i Sverige utföra ett arbete så måste vi alltid utgå ifrån att det är avtalsenliga löner som gäller. För det tredje; dessa arbetsuppgifter finns idag i vår ordinarie verksamhet. Passar barn gör barnskötare på förskolor runt om i landet dagligen! Gå ut med hunden gör hundstallarna för en rimlig peng åt den som inte har möjlighet att ta hand om sin egen hund på dagtid. Packa matkassen gör butiksbiträdet för en avtalsenlig lön åt den som inte själv klarar av det. Men Hustomte… Vad en sådan gör vet nog ingen!


Det var ordet Hustomte som fick oss att gå i taket fullständigt. Hur kan vi bygga en ung människas självkänsla och egenvärde när vi tilldelar denne ett arbete som hustomte för en betalning som är under all kritik. Här måste vi vara en motkraft i samhället! Vi möter i våra fackliga uppdrag många unga som inte har någon erfarenhet av arbetsmarknaden. De är så glada över att ha ett jobb att de godkänner i princip vilka villkor som helst. Det är upp till oss i arbetarrörelsen att se till att dessa unga inte exploateras av kapitalistiska krafter i samhället. De lokala fackliga organisationerna måste bevaka våra intressen hos Arbetsförmedlingarnas olika forum i länet. Vi vill att våra kamrater är på plats som en motkraft och att vi inte bara är där som ett fackligt alibi.


För att vi ska ha en konkurrenskraftig arbetskraft i länet så krävs det anpassade utbildningsinsatser, inte slavjobb till slavlöner!

Terés Eriksson
Medlem i Handelsanställdas förbund

Thomas Olsson
Medlem i SEKO