torsdag, november 01, 2007

Vet inte var jag ska börja... (skulle publicerats i november...)

Har fyllt vuxen... 30 alltså! Det kändes ingenting. Det var precis som vanligt, förutom att jag fick en massa blommor och presenter och väldigt mycket fina ord. Men jag kände mig inte annorlunda, äldre, klokare, mognare... kanske något lugnare. Jag spenderade födelsedagen på nåt så sexigt som en lönepolitisk konferens i Värnamo. Den dagen kommer jag ju garanterat inte glömma, vare sig jag vill eller inte.

Jag och Kärleken åkte till Tunisien söndagen efter min födelsedag för att få lite sol och värme. Det kunde ju behövas efter den här skitsommaren vi hade. Så lurade vi blev! När vi landade var det full storm, sen kom regnet och tillslut såg vi oxå blixtar. Det var runt elva grader... I Tunisien har de inte värme på hotellrummen. Aircondition, javisst, men varför skulle man rimligtvis behöva värme? Det är ju "alltid" 25-30 grader vid den här årstiden! Fast inte när vi skulle dit såklart. Murphys law... Jag säger bara det! Tur att man är född med en rejäl portion optimism. Vi passade på att boka upp utflykter istället för att gå till stranden.

På tisdagen åkte vi till Sidi bou Said, en mysig liten by som är väldigt välbevarad från äldre tider. Vackert blå dörrar på de vita husen. Påminner lite om Grekland men det var inte samma mönster på dörrar och fönster. Pitoreska, smala gränder med blommor som hängde över gränden som ett levande tak. Det positiva med regnet var att det var ovanligt grönt överallt för årstiden. Jag hade bara med mig en fleecetröja och ett par jeans, sen var resten kjolar och shorts och liknande... Gissa om de två plaggen var äckliga när jag kom hem?! Konstnärer från hela världen har kommit till den här byn för att få ro och inspiration tydligen. Det kan jag förstå. Det var väldigt vackert. Högt placerat så man såg havet och Tunis. Dessutom så fanns det ett litet hål i väggen där man kunde köpa munkar för 300 millims ( ungefär en å femtio), helt fantastiskt fettiga och sockriga munkar... Efter Sidi bou Said bar det av till Kartago. Jag älskar historia! Tänk att då på samma stig som nån gick på för 2000 år sen! Helt sjukt när man fösöker föreställa sig hur det var att leva på den tiden, eller om nån av de kom till vår tid. Undrar vad de skulle tycka va konstigare? Flygplan eller att svenska folket röstade på alliansen... Det här är första och enda gången jag kommer rösta på alliansen ;)

På torsdagen klev vi upp beond för tidigt... Kl. 5 hämtade bussen oss utanför hotellet för en tvådagarstripp (inte tvådagarsstrip, Lemmy!) till Sahara och mycket mer. Det började lysande med åksjukan Allan... När vi kom fram till amfiteatern El Jem så behövde undertecknad kräkas. Missade hela historielektionen och fick först köa till toaletten i evigheters evigheter. Det fanns inget lås på toadörren och inget papper. Bad om lite papper och fick ca 5 rutor papper. Eeehhh... Tack, eller nåt. Gjorde det jag skulle så fort jag kunde. Jag hatar verkligen att spy! Kan inte fatta anorektiker som gör det dagligen. Det är ju den värsta sjukan av alla, spysjuka alltså. I min lilla värld, dvs. El Jem var för övrig helt otroligt. Det är den tredje största i världen, men den bäst bevarade. De spelade in delar av Gladiator i den. Vi åkte buss och åkte buss och åkte buss... och från bussen såg vi olivlundar, olivlundar och olivlundar. Tunisien är näst efter Grekland störst i världen på export av olivolja enl vår guide. Det märktes! Det var jättehäftigt att se. Raka rader av olivträd i mil efter mil. De odlade även olika paprikafrukter mellan träden och kaktusar.

Jag stoppar här... Det var en fantastisk resa som jag skulle skriva om men tappade fokus eftersom det visade sig att min mamma var sjuk när vi kom hem.